logo Den Gamla Skolan
 

Tova ull

Visst vill du Tova!
mer om att tova ull

Tovning av ull. nåltovade figurer.

Vill du ha lite mer inspiration? ett urval av filmer

 Vi börjar med våttovning och sedan lite om nåltovning

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

OBS vår färgkodning är enligt engelsk modell.
36 Gauge Triangular Felting Needles (märkt svart)
38 Gauge Star Felting Needles (märkt blå)
40 Gauge Triangular Felting Needles (märkt röd)

 Vad betyder "tova ull!?


Vi har säkert alla varit med om att tova ett ullplagg ofrivilligt, tröja i tvättmaskin som plötsligt krympt och blivit tjock och styv.

Det som har hänt är att när ullen är i temperaturområdet 40° -45° C med en basisk vätska som (såpvatten) i pH intervallet 10-11 sväller kanalerna i ullfibern och de fjäll som är ullfibern yta spärras ut. Däremot skall man akta sig för att ha högre temperatur än 45° eftersom ullen i basisk vätska förlorar sin elasticitet.

Ett annat alternativ är att arbeta vid surt pH 1-2 (vatten med svavelsyra) här kan man arbeta med högre temperatur eftersom vid surt pH behåller ullen sin elasticitet.

När sedan ullen bearbetas trasslar fibrerna in sig i varandra och kan inte längre komma loss. Detta kallar vi tovning.


Nu vill vi styra den här processen.

Ja egentligen delas processen tova i två delar, först fasen filtning sedan valkning.

Det börjar redan när vi skall välja ull. Olika raser har olika filtningsegenskaper. Ytterligheten Texel filtar inte alls medan Guteull filtar snabbt. Men vi måste ju också fundera över vilka egenskaper vi kräver av det färdiga resultatet. Skall det vara en slitvara eller skall det användas så det sitter nära vårt bara skinn. Guteull filtar snabbt och bra, ger ett slitstarkt resultat men är ofta grov och stickig. Gotlandsull och Leicester står för slitstyrka och vacker ofta glansig filt rimligt len. Skall du ha något riktigt lent så har vi finull, alpacka och angorakanin. Alla dessa tre filtar snabbt och väl men är mindre slitstarka.

Nästa steg är att förbereda ullen, på något sätt behöver ullstaplarna delas upp. Finns flera metoder, hantesning, dvs du tar en lock mellan dina händer och drar isär den. Piskning är en mongolmetod som mest passar ulltyper utan lockar bra fär nyklippt Guteull. Men mest vanligt är kardning antingen med handkardor eller kardmaskin. När det gäller kardmaskin bör ullen vara tvättad innan.

Nästa steg är att tova en provlapp så du vet hur mycket just denna ull kommer att krympa. Mät ut en kvadrat 20 * 20 cm. Lägg ut kardad ull i korsande lager minst 3 lager fler beroende på hur tjockt du vill ha ditt slutresultat. Väg in hur mycket ull du använt. Tovning sker sedan med den teknik du tänkt dig. Gnugg eller rullteknik.
Det är rörelse och tryck tillsammans med värme och vätska som sätter igång fibrernas vandring. Första stadiet är filtning den fortsatta bearbetningen kallas valkning. Valkningen är det som ger filten styrka och ger den dess slutliga form. Det är under valkningen krympningen och formandet sker slutmål en stum filt.

Efter tvättning och torkning av filtprovet kan vi nu räkna ut hur mycket ull vi behöver och hur stor mallen skall vara.
Vi började med 20 * 20 cm och 20 gram ull. Vår provlapp blev efter tovningen 14 * 14 cm. Dvs 20:14 = 1,43 Vi måste räkna med 43 procents krympmån för denna ull utlagd och behandlad på samma sätt som provlappen.
Av dessa 20 gram ull fick vi en filtbit om 196 cm² vilket vi kan använda som guide för hur mycket ull vi behöver karda för vårt projekt.
 
Detta om tovning i all korthet. Passa på att gå en kurs (boken tova, gammal teknik på nytt sätt, ingår som kurslitteratur) eller köp boken tova, gammal teknik på nytt sätt.

Det är ROLIGT att tova ull!

 

 

 

 

PS. Klicka på F5
så du ser senaste uppdateringen
 
KURSER

Vill DU gå kurs anmäl intresse här
eller kontakta mig

Lära dig Spinna på spinnrock
När vill du gå?
----------